Wanneer je via Google de woorden ‘thuiswerken’ en ‘corona’ intypt, krijg je pagina’s vol artikelen te zien. Regelgeving vanuit het RIVM en de Rijksoverheid, artikelen met tips voor thuiswerken, onderzoeken over lichamelijke en psychische gevolgen, opiniestukken over de toekomst, noem maar op. Wat verandert er als je huiskamer je kantoor is geworden? Hoe blijf je een hele dag productief? Wij zochten het voor je uit.

In plaats van iedere ochtend haastend de auto in, gaat de wekker wat later en begin je de dag aan de eettafel, bewapend met laptop en webcam. Geen praatje meer bij de koffieautomaat, maar direct met ontbijtbord naast je toetsenbord aan de gang. De dag vliegt voorbij, voor je het weet is het tijd voor de lunch. Waar je vanmorgen nog tijd bespaarde omdat je geen brood hoefde te smeren, neem je nu de tijd om een lekkere lunch in elkaar te zetten van vers gebakken broodjes en vers geperst sap. Wellicht spreek je telefonisch nog een collega en wat klanten. Ineens valt je oog op een overvolle wasmand. Zal ik even een was aanzetten? Een uur later word je wel erg duf van het zitten; dan maar even een korte wandeling. Het is vijf uur; snel het eten opzetten. Van zo’n dag krijg je trek. Eten, opruimen en ach.. toch nog even afmaken waar ik vanmiddag mee begonnen was.

Zomaar een beschrijving van een dag van een thuiswerkende held. Bewust en onbewust is er enorm veel veranderd in ons ritme, ons ‘thuis’ en zeker ons werk. We weten dit als geen ander. Binnen Van Braak Accountants houden we daarom nauw contact met al onze mensen. We kijken ook wat er mogelijk is om toch nog af en toe naar kantoor te komen. In ieder geval geven we je altijd de begeleiding die nodig is.

Om het contact met je collega’s niet te verliezen, wordt er veel onderling gebeld. Uiteraard heeft ieder kantoor een leuke groepsapp. De vrijdagmiddagborrels gaan gewoon door in digitale variant. Zo proberen we ook deze tijd samen door te komen.

Thuiswerken; voor sommigen een zegen, voor anderen een ramp. We geven je in ieder geval graag wat tips om iedere thuiswerkende dag goed door te komen (met dank aan coronakrant.nl).

Kies je spot bewust
Creëer een plek in je huis waar je fijn kunt werken. Misschien is dat een bureau of, bij gebrek aan een bureau, de keukentafel met een comfortabele stoel. Zorg ervoor dat je geen last van je rug krijgt. Zorg daarnaast voor zo min mogelijk prikkels in je omgeving of op je bureau of tafel. Ruim anders even op. Maak er écht jouw plek van.

Zet je wekker 
Zet je wekker. Oké, misschien een uurtje later omdat je geen reistijd hebt, maar stap iedere dag rond hetzelfde tijdstip uit bed. En spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld iedere dag om 8.30 uur op je thuiswerkplek zit. Heb je terugkerende taken? Kies hiervoor ook een vast moment op je dag.

Kleed je aan
Merk je dat je meer in de relaxmodus zit dan in de actiemodus? Ruil je huispak dan in voor ‘normale’ kleding. Dat werkt! Indien je hier geen last van hebt, houd dan je cosy pantoffels vooral lekker aan.

Sla je ontbijt niet over
Neem de tijd om te ontbijten. Pak nog even je momentje voor jezelf, voordat je achter je laptop gaat zitten. Zo begin je de dag met energie en volle concentratie.

Daag jezelf uit
Wat wil je vandaag precies doen? Schrijf het op. Maak hierin bijvoorbeeld een onderscheid tussen wat je in de ochtend gedaan wilt hebben en in de middag. Dit kun je ook de dag of avond van tevoren al doen. Zo motiveer je jezelf direct voor de volgende dag.

Eat that frog
Ben jij juist productief in de ochtend? Start je dag met je belangrijkste to do’s. De taken die je op de automatische piloot doet kun je beter oppakken wanneer je minder concentratie hebt.

https://www.coronakrant.nl/wp-content/uploads/2020/03/Thuiswerken6-1024x1024.jpg

Werk in blokken
Natuurlijk kun je je niet 8 uur achter elkaar concentreren. Plan daarom blokken van 1 of 2 uur, waarin je focust op je taken en neem daarna een korte break. Het voordeel van thuiswerken? Kun je mooi die wasmachine tussendoor aanzetten.

Neem een echte pauze
Wandel een rondje buiten in je pauze. Frisse lucht doet een mens altijd goed. Ook belangrijk: bereid je lunch alvast voor en zorg dat je koelkast gevuld is. Zo hoef je niet tijdens je pauze naar de supermarkt.

Maak het gezellig
Je mist de gezelligheid van je collega’s. Maak het thuis ook gezellig. Koop een bosje bloemen voor op tafel of spreek dagelijks af om te bellen of FaceTimen met een collega of vriend(in). Zo voorkom je dat je terechtkomt in een sociaal isolement.

Last but not least.... stop op tijd
Als je thuiswerkt is de valkuil dat je maar door blijft gaan. Ben je moe? Stop op tijd en zorg dat je de volgende dag weer fris begint. En ga sporten. Dit wordt vaak overgeslagen maar is juist zo belangrijk. Sporten zorgt voor een heldere geest en geeft je nieuwe energie.

Thuiswerken heeft dus zeker ook voordelen. Je hebt geen reistijd, lange meetings of teveel social talk, je houdt dus tijd over. Misschien zit je thuis met je gezin, kun je die extra tijd gebruiken voor wat bonustijd als extra quality time met je gezin. Geen gezin? Dan heb je mooi extra me-time; tijd voor Netflix, een goed boek, even sporten of een wandeling buiten met een vriend(in).

Aan alle thuiswerkenden; heel veel succes de komende tijd! 

Terug naar overzicht